Історія театруHistoryІсторія театру
Історія театруГастроліВиставиМайбутні прем'єриВідгукиФестивалі
Copyright 2005 © Всі права застережено
Прем'єри
Квитки
Галерея
Афіша
Контакти
  Історія театру

ЛЬВІВСЬКИЙ ТЕАТР „ВОСКРЕСІННЯ”

Заснований у 1990 році режисером Ярославом Федоришиним.

На сьогоднішній день це найяскравіший колектив України. Театр грає 190 вистав на рік, з них 50-60 вистав – в різних країнах світу.

Театр „Воскресіння” – це поєднання традицій психологічного театру в найрізноманітніших сучасних формах та жанрах. Театр будує свої вистави на світовому класичному репертуарі. В репертуарі театру вистави Стрінберга, Чехова, Піранделло, Пінтера, Шевчука, Лесі Українки, Шепарда, Кольтеса, Байрона, Уальда та авторські сценарії Ярослава Федоришина.

Театр працює як на сцені, так і на вулиці. Вуличні вистави такі, як „Глорія”, „Святе та грішне”, „Йов”, „Вишневий сад”, зачаровують своєю атмосферою, акторською грою та різноманітними ефектами, які впливають на глядача і заставляють його задуматись над тим прекрасним, що існує в нас і поза нами.

Театр „Воскресіння” бачили на міжнародних театральних фестивалях в Единбурзі (Шотландія), Каїрі (Египет), Трабзоні (Туреччина), Кошицях (Словаччина), Маріборі (Словенія), Белграді (Сербія), Хольцміндені (Німеччина), Лінці (Австрія), Москві, Архангельську (Росія), Хвачеон (Корея), Кракові, Гданську, Варшаві, Каліші, Любліні, Вроцлаві та в інших містах Польщі.

Театр „Воскресіння” проводить свій міжнародний театральний фестиваль „Золотий Лев”, на якому побувало понад 500 театрів приблизно із 80 країн світу. „Золотий Лев” – це найбільший театральний форум України, який завжди відбувається в кінці вересня – на початку жовтня.

Театр „Воскресіння” є членом міжнародного європейського мітингу (IETM) і асоціації міжнародних театральних фестивалів (IFEA).

Театр „Воскресіння” – це завжди експеримент на сцені і несподіванка для глядача, тому він має своїх прихильників у різних містах України та за кордоном. Постановки Ярослава Федоришина, вірного керманича театру „Воскресіння” ідуть на сценах Росії, Англії, Словаччини, Польщі та України.

Ярослав Федоришин

Художній керівник та директор Львівського духовного театру "Воскресіння"

Ярослав Федоришин закінчив Харківський театральний інститут імені І.Котляревського (клас Всеволода Цвєткова) у 1976р., Московський інститут театрального мистецтва (клас Анатолія Ефроса) у 1990 та Варшавську Кіношколу у 1991 (клас Кшиштофа Зануссі). У 1990 році він організував Львівський духовний театр "Воскресіння", а у 1992 році започаткував міжнародний театральний фестиваль "Золотий Лев". За ці роки у фестивалі приймали участь більш ніж 300 театрів із 60 країн світу.

У 2002 Я.Федоришин набрав акторський курс при Львівському Національному Університеті.

Я.Федоришин постійно бере участь у міжнародних театральних подіях. Як художній керівник театру він приймав участь у міжнародних театральних з’їздах: 1992 - Варшава (Польща) - 12-тий  З’їзд Міжнародної Асоціації Театральних Критиків; 1997 - Брюсель (Бельгія) - Європейський неформальний театральний з’їзд ; 1998 - Ротердам (Нідерланди) - Європейський неформальний театральний з’їзд; 1999 - Хельсинкі  (Фінляндія) - Європейський неформальний театральний з’їзд; 1999 - Санкт Петербург (Росія) "Філософія та практика театральних"; 2000 - Прага (Чехія) - Європейський неформальний театральний з’їзд. Разом із акторами театру Я.Федоришин приймав участь у багатьох театральних фестивалях: 1994 - Единбурзький театральний фестиваль (Великобританія); 2001 – Театральний фестиваль у Каїрі (Єгипет); 1998, 1999, 2000, 2001 - Краківський фестиваль (Польща); 1997 - Фестиваль "Сібіу" (Румунія) тощо. Театр також співпрацює із театральним фестивалем "Бітей" (Сербія), фестивалем Антона Чехова (Москва, Росія). Ярослав Федоришин ставив вистави у інших містах України та закордоном (Польща, Англія, Росія).

Я. Федоришин був головним режисером “Днів міста Львова” (1999, 2000, 2001), “Мілленіум” 2000 року, “Зустрічі з молоддю Івана Павла ІІ у Львові” (2001), “Зустрічі Різдва” у Києві (2001), “Світло до неба” в Жешові, Саноку, Стальовій Волі (Польща) та ін.